вторник, 22 януари 2013 г.

Училището е една голяма книга, на която ние сме авторите


И тази учебна година е вълнуваща за нас чрез осъществяването на дейности по проект: “Когато баба и дядо били деца”. Темите по околен свят, свързани с миналото на нашето селище,  събудиха любопитството ни към живота на нашите прародители.
Под надслов „Който не познава своя род, не познава себе си”, проучихме имаме ли известни личности в своя род и с гордост разказахме  за тях.  Написахме писмо до баба, интересувайки се как е преминало нейното детство. Докато чакахме отговорите,  издирихме стар картонен куфар и решихме да направим  в него музейна сбирка „Спомени от ученическите години”. Благодарим на всички баби и дядовци, които отвориха старите ракли, изтупаха от праха на времето своите спомени и споделиха с нас любимите си предмети. Видяхме пожълтели снимки, от които ни гледаха усмихнати и странно облечени деца. Възхищавахме се на сръчността на нашите баби и умението им да бродират, плетат и тъкат изящни платове. С интерес разглеждахме старите предмети от бита на българина, усетихме топлината и уюта на неговия дом. За първи път видяхме писалка, газена лампа, разбрахме какво е свесло от грозде и се запознахме с прадядото на тигана „Тефал”.
Когато долетяха първите писъмца от бабите, получихме проектни тетрадки и старателно започнахме да попълваме белите страници. Описвахме любимите игри на баба, събрахме рецептите за вкусни гозби, рисувахме живота й такъв, какъвто си го представяхме, избрахме най-интересната случки от училищните й години. Всичко това събрахме в малко вестниче, което подготвихме като изненада за празника.
В началото на м. декември се разделихме на екипи, за да осъществим заедно няколко задачи – да изработим постер: „Обичам те, бабо”, покани и поздравителни картички за празника и да обмислим как да развълнуваме любимите баби по случай Бабинден. За индивидуалните дейности бяхме получили точки за всяка извършена в срок дейност, а за работата ни в екип имаше карти за оценка. Трябваше да работим добре, за да получим висока оценка и от съучениците си. Всеки се стараеше да бъде отличен с диплом за активно участие  в края на проекта.
Междучасията ни бяха изпълнени с много усмивки и творчески моменти, обсъждахме идеите си, правехме разпределение на задачите помежду си, следяхме за изпълнението им сами. Всеки правеше това, в което бе по-добър от другите, за да станат продуктите ни красиви и се надявахме с тях да зарадваме нашите баби и дядовци. 
Дали успяхме да постигнем целите си? Вижте лицата им и преценете сами…



Няма коментари: